• апр.
  13

  VPS

  Публикувано в: Интернет; Етикети:

  Напоследък изпитвам затруднения при ползването на споделен хостинг. Може би повечето от Вас знаят, че наред с ниската цена при този хостинг, има и редица ограничения. Едно от ограниченията е процесорното време. Разполагате с определено време в рамките на едно денонощие и при превишаването му доставчика на услугата е запазил правото си да я спре. Какво може да се направи в този случай. Един от вариантите е да си закупите VPS сървър. Обмислям преминаване към VPS.

  Какво е VPS сървър и какви са ползите от него?

  Както знаем, основните видове хостинг са три: споделен, нает и VPS сървър. От тези три вида виртуалният сървър притежава преимуществата на наетия, но на много по-ниска цена, което го прави все по-предпочитан от потребители, за които споделения (обикновен) хостинг е недостатъчен като ресурс, а наетия е прекалено скъп.

  Но какво точно представлява VPS сървъра?

  VPS (Virtual private server) е изключително удобен, прагматичен и ефективен начин да се използват всички ресурси на сървъра без да се дават излишни средства. Използването на този тип сървър би бил от голяма полза на потребители с малък или среден бизнес, които генерират достатъчно голям трафик и ресурсите на споделения хостинг са им недостатъчни.
  Тайната на виртуалния сървър се състои в това, че на практика един физически (реален) сървър се разделя на няколко виртуални такива посредством техника, наречена виртуализация. По- този начин всеки виртуален сървър се държи като отделен такъв и има собствени, независими от останалите потребители ресурси, които може да ползва в пълния им капацитет.

  Какви са предимствата на VPS сървъра?

  Всеки виртуален сървър използва собствена операционна система, дисково пространство, RAM памет, не споделя общи процеси с останалите виртуални сървъри и дори има възможност да бъде рестартиран независимо от останалите потребители, които използват същия хардуер.
  Основното предимство на виртуалния сървър е това, че той има способността да бъде самостоятелен и да работи независимо от това, че физическия сървър е един.
  Тъй като VPS сървъра работи независимо и самостоятелно, той може да се справя с големи количества интернет трафик, което е от голяма полза на потребители, които генерират такъв.
  Ако по една или друга причина даден виртуален сървър бъде изкаран от строя, това няма как да се отрази на останалите сървъри, тъй като всеки отделен виртуален сървър разполага със собствена операционна система и собствен заделен ресурс .
  Не е за подценяване и разликата в цената между VPS сървър и нает сървър?

  За по-малко финансови средства вие получавате отделен, самостоятелен сървър, можете да инсталирате приложения и операционна система по свой избор, имате гарантирано използване на всички ресурси и не зависите от останалите потребители.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да я добавите в http://svejo.net с помощта на този бутон или пък да гласувате. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
  Няма коментари
 • ное.
  30

  От една година ползвам мобилен интернет от Глобул. Изключително съм доволен от услугата и съм я препоръчал на десетки приятели и познати. Сигурно вече се питате за какви лъжи тогава става дума? Ще Ви обясня. Когато преди една година станах абонат на тази услуга, предложението на Глобул включваше 2500 Мб трафик на максимална скорост и ограничаване на скоростта до 128 Кбит след достигане на месечния лимит. И въпреки, че още тогава това ограничение не беше съвместимо с широко рекламираната услуга „Неограничен интернет“, все пак за 24 лв. на месец никой от останалите оператори не предлагаше подобна услуга. Съвсем скоро обаче разбрах за промяна в условията за нови абонати. На пръв поглед нищо не се е променило, с изключение на едно допълнение в условията. То обаче е много важно и затова реших да го споделя с Вас. Ще цитирам дословно какво са измислили от Глобул.

  След изчерпване на количеството MB на максимално достижима скорост, скоростта на връзката пада до 128 kbps. GLOBUL си запазва правото да въведе допълнително ограничение по отношение на потреблението на услугата или да я прекрати/деактивира едностранно в случай, че бъде надвишено разумното потребление, като за такова се приема потребление превишаващо с 30 (или повече) % включените МB на максимално достижима скорост). В тези случаи клиентите ще бъдат уведомени предварително с обаждане или кратко текстово съобщение (SMS).

  Нямам идея дали наистина от мобилния оператор ще прибегнат до тази драстична мярка, но възможността за прилагането й е напълно реална и не бива да се подценява. Така променени условията по договора, не могат в никакъв случай да бъдат съвместими с понятието „Неограничен интернет“ и би следвало компетентните органи да се задействат и да прекратят тази порочна и лъжлива практика. Бъдете внимателни при подписването на подобни договори, за да не се наложи след това да плащате за нещо, което няма нищо общо с първоначалната Ви представа.

  Предлагам тук да направим една дискусия за този случай.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате в http://svejo.net с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 9.3/10 (7 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)
  1 Коментар
 • юли
  13

  След като Ви разказах как да си направите блог и форум, сега ще Ви разкажа как да си направите и собствена галерия. В нея можете да направите отделни категории и албуми, в които да споделяте своите снимки. Както и при блога и форума, и в този случай отново се нуждаете от база-данни и съответния потребител с права за писане в нея. Съществуват много и най-различни платформи за създаване на галерии. Аз обаче ще Ви препоръчам невероятната Coppermine Gallery. Платформата е преведена изцяло на български език, напълно безплатна и съществуват доста на брой теми и добавки за нея. С тяхна помощ ще можете да придадете нови възможности и външен вид на своята галерия. И така, изтегляте инсталационния пакет от тук, разархивирате го и с помощта на FTP-програма качвате файловете и папките в директория, например gallery в public_html във Вашия хостинг. След което въвеждате в браузър името на Вашия домейн, последвано от gallery и би трябвало да попаднете в инсталационното меню. Въвеждате необходимите данни за базата-данни и за потребителя, който ще има права да администрира галерията. Изберете тема, с която да придадете красив външен вид и създайте своите албуми.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  6 коментара
 • юли
  12

  Сигурно много пъти сте се питали как точно се създава един форум. Вероятно сте си мислили, че това е една много сложна и непосилна за Вас задача. За щастие създаването на форум е лесно и с малко усилие от Ваша страна бихте могли да си имате собствен форум. Да предположим, че вече имате собствен блог, който хоствате на платен хостинг. Може би сте забелязали, че хостинг-провайдера предлага възможност за няколко допълнителни домейна, поддомейна и бази-данни. Като начало трябва да решите дали Вашия форум ще бъде с изцяло самостоятелен домейн или ще го разположите като поддомейн на своя форум. Който и вариант да изберете, се нуждаете от база-данни. Трябва да я свържете и с определен потребител, който има права за писане в нея. Можете да използвате потребителя, който използвате за базата-данни за блога си. И така, предлагам Ви да използвате за своя форум платформата SMF. Тя е напълно преведена на български език и това ще Ви улесни в изграждането на Вашия форум. Естествено, можете да използвате и друга платформа за форум, но това ще оставя на Вашата преценка. След като си свалите инсталационния пакет на форума, трябва да редактирате файла Settings.php и да запишете данните на базата-данни и потребителя, асоцииран към нея. След това с помощта на FTP-програма качвате всички файлове и папки в нова директория, например forum,създадена в public_html. След което пишете в браузъра си адреса на Вашия домейн, последван от името на директорията на Вашия форум, в случая forum. Би трябвало да видите инсталационния екран на форума. Следвате инструкциите и след броени минути вече имате готов и работещ форум. Остава да го пригодите към своите предпочитания, да изберете необходимите добавки и тема. А след това и да създадете основните и допълнителни раздели на форума.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Няма коментари
 • юли
  11

  И така,да предположим, че вече си имате нова инсталация на WordPress. Ще Ви представя моята колекция от добавки, с чиято помощ ще можете да разнообразите новия си блог и да го направите по-лесен за използване. Събрал съм колекция от 27 добавки, всяка от които е тествана и работи безупречно с версии на WordPress до 2.9.2. Тъй като версия 3.0 все още не е преведена на български език, няма как да тествам дали всичко ще бъде наред и с нея. Няма да описвам всяка добавка поотделно.В предишни статии съм писал за някои от тях и няма смисъл да повтарям това. Можете да изтеглите цялата колекция от тук и след разархивирането й, трябва да копирате всички получени папки в папка Plugins в WP-Content. След което добавките ще се появят в меню Разширения в таблото на WordPress.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  11 коментара
 • юли
  11

  Сигурно много от Вас имат желание да си направят собствен блог. И сигурно си мислите,че това е трудно и свързано с много настройки. Ще ми повярвате ли,ако Ви кажа, че бихте могли да имате собствен блог за по-малко от час? Нека да Ви обясня как става всичко това. Съществуват два начина да имате собствен блог. Първият начин е да си направите регистрация например в WordPress. Страницата е изцяло на български език и едва ли ще изпитате сериозни затруднения. Единствено трябва да си изберете име и ще получите автоматично адрес на своя блог. При този вариант за Вашия блог всичко става много лесно, но ползването му е свързано с редица ограничения. Но пък за сметка на това всичко е напълно безплатно. Вторият начин е да регистрирате свой собствен домейн. С други думи трябва да изберете име, с което останалите хора ще могат да достигат до Вашия сайт. Повечето фирми,които предлагат хостинг,предлагат и регистрация на домейни. Срещу приблизителна цена между 15 и 20 лв. на година Вие ще си имате свое собствено име на сайта. След като регистрирате домейна си,трябва да си закупите и пакет за хостинг. Това е дисково пространство, в което ще качите своя сайт и той ще бъде достъпен от всяка точка на света. Желателно е да бъдете внимателни при избора на хостинг-провайдер, за да не бъдете разочаровани още в началото от този вид услуга. Доверете се на известна и реномирана фирма и няма да съжалявате за парите, които плащате за услугата.Мога да Ви препоръчам например Суперхостинг.БГ.С регистрацията на домейн и покупка на хостинг за една година,получавате и бонус.Бонусът в случая е ваучер в размер на 50 или 100 лв. в зависимост от избрания хостинг-план. Този ваучер можете да използвате за реклама в мрежата на Google Adwords. И така, нека предположим, че вече имате домейн и хостинг. Изтегляте си инсталационния пакет на WordPress от тук или от тук, разархивирате го и преименувате файла wp-config-sample.php на wp-config.php. След това създавате с помощта на C-Panel в своя хостинг нова база данни и потребител, който има право да чете и да пише в нея. Записвате данните във файла wp-config.php и с помощта на FTP-програма качвате всички папки и файлове в папка public_html в своя хостинг. Препоръчвам Ви FileZilla или WinSCP като програма за FTP-достъп. Тук също има подробна инструкция за инсталация на WordPress. В браузъра си пишете адреса на домейна си и би трябвало да видите инсталационния екран на WordPress. Следвате инструкциите и след няколко минути вече имате готов и работещ блог. Честито! Вече можете да публикувате своите идеи,впечатления и преживявания.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 3 votes)
  2 коментара
 • юли
  10

  Излезе нова версия на Tomato. Можете да си я свалите от тук или от тук. Отдавна не беше излизала нова версия на фирмуера. Даже си мислех,че автора е изоставил проекта, но се оказа,че не е така. Tomato е малък и лек фирмуер за Linksys WRT54G/GL/GS,Buffalo WHR-G54S/WHR-HP-G54 и други Broadcom базирани рутери. Той разполага с лесен за употреба графичен интерфейс, инструменти, с които наблюдавате използването на рутера, по-усъвършенствани QoS и ограничения за достъп, възможности на безжични функции като WDS и безжичен клиент, поставя ограничения за максимално използвани връзки за P2P, позволява да пускате потребителски скриптове или Telnet и SSH сесии и много други възможности.

  Снимка: http://www.webuy4au.com

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  2 коментара

Категории

Архив

Последни коментари

 • Валери: Хе… гледаш „нормативни документи“ на сайта на МВР?!? Че те там са отдавна и безнадеждно...
 • nina: стана… много много много благодаря.. чудесна и полезна информация
 • joro711: Здравейте. Трябва да си направите нова APN връзка с настройките за Боб.
 • nina: здравейте, направих го – много бърз и лек, не забива… но се появи проблем, аз съм към боб и вече не...
 • joro711: Да опитаме тук – http://www.android-b g.eu/forum