• юли
  22

  Рутерборд RB532

  Публикувано в: Mikrotik, Routerboards, Routers; Етикети: , ,

  Онзи ден попаднах на обява за разпродажба на рутербордове. Разгледах предложенията и погледа ми се спря на рутерборд RB532. Въпреки, че рутерборда е в списъка на спрени от производство устройства, реших да се свържа с продавача. Договорихме се да ми изпрати един рутерборд RB532, една mini-PCI безжична карта Wistron CM9, оригинална кутия за рутерборда и един пигтейл за извеждане на външна антена. И всичко това само за 55 лева. Безжичната карта е a/b/g, което означава, че работи в два честотни диапазона – 2.4 и 5 Ghz. Вчера получих пратката си и нямах търпение да видя за какво става дума. Всичко беше наред. Включих рутерборда и с помощта на Winbox влязох в менюто му. Изненадах се, че все още ползва старата версия на Mikrotik 2.9.31 и реших да сложа поне 3.30. След успешното обновяване на операционната система, обнових и биоса на рутерборда до последната версия 2.18. А след това обнових и лиценза на устройството, като това обновяване позволява надграждането на Mikrotik до версия 4. Естествено, не се сдържах да сложа последната налична версия 4.10. След това се заех да разгледам какво съм получил за парите си. Процесор на 266 Мхц, 32 Мб RAM, 128 Мб флаш-памет. 3 LAN, първия от които с възможност за захранване на рутерборда с POE. Освен това има слот за допълнителна карта Compact Flash, както и два слота за mini-PCI безжични карти.Както повечето рутербордове, и този разполага с RS232 конектор за връзка със сериен порт. Вероятно мнозина от Вас са наясно с възможностите на Mikrotik.Бихте могли да ползвате този рутерборд в най-различни конфигурации. Например за броени минути може да се превърне в АР, или пък в безжичен клиент. Можете да например да решите да бъде бридж. Бихте могли да си направите PPPoE сървър. Или пък PPTP сървър за достъп от работното място до домашната си мрежа. Мисля, че това устройство заслужава всеки лев, даден за него. Още повече, че в случая цената е без коментар. И без значение, че от известно време не се произвежда и за мнозина ще изглежда като някаква стара техника. Оказва се, че това въобще не е така. Тук можете да си изтеглите описание на RB532. Ето и какво представлява самото устройство.

  Можете да посетите тук българския форум за Микротик.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате в http://svejo.net с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.7/10 (3 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
  Рутерборд RB532, 5.7 out of 10 based on 3 ratings
  2 коментара

2 коментара to “Рутерборд RB532”

 1. avatar

  Велин Христов

  И при нас се намират два броя такива :) бяхме ги взели за други цели но стават идеално за домашен рутер

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Да, перфектен е рутера и става и за домашно ползване. Вие доволни ли сте от тях? Чудя се само откъде да намеря преходник от N към RP-SMA? Имам едни обикновени омни антени от рутери и ми трябва да си сложа една такава.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p

Категории

Архив

Последни коментари

 • Валери: Хе… гледаш „нормативни документи“ на сайта на МВР?!? Че те там са отдавна и безнадеждно...
 • nina: стана… много много много благодаря.. чудесна и полезна информация
 • joro711: Здравейте. Трябва да си направите нова APN връзка с настройките за Боб.
 • nina: здравейте, направих го – много бърз и лек, не забива… но се появи проблем, аз съм към боб и вече не...
 • joro711: Да опитаме тук – http://www.android-b g.eu/forum