• май
  21

  България – правова държава?

  Публикувано в: България, КАТ; Етикети: , ,

  Наскоро в този блог попаднах на статия за необжалваемостта на Наказателни постановления, издадени за нарушения на Закона за движението по пътищата. Тук също има доста писано по темата. Нека погледнем какво казва закона по въпроса за обжалване на Наказателните постановления.

  (5) (Отм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г.,в сила от 26.04.2002 г.,нова – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

  Какво означава това? Съставят Ви акт,след него получавате и наказателното постановление.  А ако с него Ви е наложена глоба до 50 лв. включително, няма да можете да го обжалвате по съдебен ред, въпреки че правото може да е на Ваша страна…
  Така гласи разпоредбата на чл. 189, ал. 5 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП).
  Член 189, ал. 5 от ЗДвП противоречи на чл. 120, ал. 1 от Конституцията на Република България, прогласяващ принципа на съдебен контрол над действията на административните органи и над административните актове.Член 189, ал. 5 от ЗДвП противоречи и на чл. 6, т. 1 от Европейската конвенция за защита правата на човека, прогласяваща правото на справедлив и публичен процес в разумен срок пред независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона.Оказва се, че текстове от Закона за движение по пътищата противоречат на конституцията, а актовете на КАТ не подлежат на съдебен контрол. Неотменимо конституционно задължение на всички административни органи е да осъществяват дейността си и да изпълняват функциите си законосъобразно. А това означава преди всичко законосъобразно издаване на административните актове. Правото на добро управление произтича както от духа на конституционните разпоредби, така и от Хартата на основните права на Европейския съюз (чл. 41), която е част от правния и обществен ред на ЕС, към който нашата страна вече се присъедини. Съгласно чл. 3, ал. 1 и чл. 6 от Наредбата за контролни точки за нарушения на ЗДвП такива се отнемат въз основа на влязло в сила наказателно постановление, а при обжалване на същото пред съда – само за потвърденото наказание. Невъзможността от съдебен контрол на наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лева, повлича след себе си и невъзможността за обжалване на санкцията относно отнемането на контролни точки на наказания водач. В наказателните постановления, с които се налагат санкции по ЗДвП, компетентността на административния орган може да бъде заместена от съдебно решение, тъй като няма гаранции, че той е действал изцяло законосъобразно при действията си, засягащи правата на гражданите.Така необжалваемите постановления са предпоставка за корупционна среда в работата на контролните органи, прилагащи Закона за движението по пътищата,което на свой ред води до разрушаване устоите на правовата държава.

  И тъй като писах тук до Омбудсмана на Република България, получих и неговия отговор. Можете да му пишете и Вие, в случай,че правата Ви са нарушени по един или друг начин.

  Връзки: http://ss7.dupnica.net
  www.legaltheory-forums.org

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
  Няма коментари

Вашият коментар

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p

Категории

Архив

Последни коментари

 • Валери: Хе… гледаш „нормативни документи“ на сайта на МВР?!? Че те там са отдавна и безнадеждно...
 • nina: стана… много много много благодаря.. чудесна и полезна информация
 • joro711: Здравейте. Трябва да си направите нова APN връзка с настройките за Боб.
 • nina: здравейте, направих го – много бърз и лек, не забива… но се появи проблем, аз съм към боб и вече не...
 • joro711: Да опитаме тук – http://www.android-b g.eu/forum