• авг.
  28

  Дълго мислих как да озаглавя тази публикация. В крайна сметка избрах това заглавие, а коментарите оставям на Вас. Този въобще има ли представа за реалността, в която живее? Ето тук можете да прочетете една интересна статия.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да я добавите в http://svejo.net с помощта на този бутон или пък да гласувате. Благодаря Ви.


  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
  Няма коментари
 • ное.
  12

  Само преди ден писах за ситуацията по пътищата на България. Днес обаче отново бях шокиран от „далновидността“ на българските депутати. Прочетете тук до какви висини може да стигне законодателния ум. Докато години наред ни обясняваха какви мерки се вземат против вандалите на пътя, сега с един замах искат да разрушат всичко и закона да бъде на страната на богатите. Излиза, че в тази нещастна държава човешкия живот се оценява на няколкостотин лева. Обърнете внимание на новината. Дори и втори път да минете с 200 км/ч в центъра на София, пак нищо няма да се случи. Ще си платите някаква глоба и с това ще приключи ангажимента към закона. Глоба, която за много хора е смешна. Бъдете сигурни, че няма да закъснеят да се подиграват открито на контролните органи. А всъщност те пък за какво толкова да се притесняват? След като законодателя дава възможност за грубо нарушаване на правилата за движение срещу някаква скромна сума. Сигурен съм и че резултатите няма да закъснеят и ще станем свидетели на поредния бум в катастрофите по пътищата. Дано не се окажа лош пророк. И дано размислят още веднъж, преди да приемат окончателно този откровено идиотски закон.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате в http://svejo.net с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/10 (3 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: -2 (from 2 votes)
  Няма коментари
 • ное.
  11

  Сигурно вече се питате защо е такова заглавието на публикацията? И то при положение, че в много мои публикации винаги съм призовавал да се спазва закона и да се шофира внимателно. Сега ще Ви обясня. Съвсем случайно попаднах на едно решение на Районен съд – гр. Благоевград. Останах изумен от нарушението на водача и развитието на събитията след него. Предлагам Ви да прочетете внимателно решението и ще видите за какво става дума. Обърнете внимание на автомобила, с който е извършено нарушението, и на регистрационния му номер. До тук е похвално, че контролния орган все пак е съставил акт за установяване на административно нарушение. Мисля, че и самия акт е съставен в съответствие със закона. Незнайно защо обаче след това не е представена разпечатка от радара и в резултат на това съда го отменя като незаконосъобразно. Просто недоумявам как е възможно в полицията да работят такива некомпетентни хора и по такъв елементарен начин да лишават държавата да събира глобите от подобни нарушения, а също така да предпазват и останалите участници в движението от подобни нарушители. Движение с 140 км/ч при ограничение 60 км/ч е сигурна предпоставка за ПТП. Ето защо, ако пренебрегнете опасността от ПТП, спокойно можете да си позволите да нарушите закона и да се надявате, че и Вашия случай ще се развие по този начин. Което е доста възможно предвид множеството пропуски в писането на актовете и наказателните постановления. Ако разгледате и останалите решения на съда по подобни казуси, ще се убедите в думите ми.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате в http://svejo.net с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
  3 коментара
 • сеп.
  30

  Както обещах в тази публикация, си платих глобата. Естествено, чрез системата за електронни разплащания ePay.bg, тъй като 3.50 лв. комисионна на СИБанк ми се струват обир посред бял ден. Обаче пък сега не само съм ядосан, а направо съм бесен. Поводът за това е поредното изказване на комисар Алекси Стратиев, началник на КАТ. Вижте тук поредните бълнувания на комисаря. А аз се чудя какви са тези Ферарита и Ламборджинита напоследък в България. Ами те идвали тук да си покарат на воля заради ниските глоби. Как не се бях сетил по-рано, че България е рай за нарушителите. Така казва комисаря. Пълен смях. Както писах в публикацията, глобата беше за превишена скорост. Движение с 73 км/ч при ограничение 50 км/ч. Има една пикантна подробност обаче. Сигурно ще кажете какво толкова е станало, имало е знак, превишението е налице, отразено е с контролно средство за измерване. До тук нещата са така. Съвсем случайно обаче открих една наредба. Прочетете какво пише тук:

  Чл.79. (1) Пътен знак В26 „Забранено е движението със скорост, по-висока от означената“ се използва за въвеждане на ограничение на допустимата максимална скорост на движение съгласно чл.21, ал.1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП).
  (2) (изм.,ДВ,бр.18 от 2004 г.) Когато скоростта се ограничава с повече от 20 km/h, тя неколкократно се намалява с 20 km/h, като пътен знак В26 се поставя на разстояния съгласно приложение No 16.
  (3) Когато скоростта на движение трябва да се ограничи с 30 km/h, намалението е еднократно.

  При това положение се оказва, че липсва един пътен знак В26, който да ограничи скоростта първоначално до 70 км/ч, за да може следващия пътен знак В26 да бъде в сила и да ограничи скоростта на 50 км/ч. Очевидно е, че въпросното ограничение не може да бъде наложено само с един пътен знак и аз питам кой е виновен за тази ситуация на пътя? Вероятно не съм единствения глобен в този пътен участък и ежедневно и други водачи на МПС понасят неуредиците по българските пътища. Категорично заявявам, че пътен знак, ограничаващ скоростта на 70 км/ч там няма. Настоявам и службите, отговорни за липсата му, да намерят начин този знак да бъде поставен. Ще напиша и официално писмо до КАТ и Пътно управление – Разлог.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате в http://svejo.net с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 4 votes)
  4 коментара
 • сеп.
  23

  Както писах в миналата публикация, нещата в държавата България никак не ми харесват. Може би ще ме упрекнете в пристрастност, тъй като от случая съм пряко засегнат. Възможно е и да има някаква доза пристрастност, но принципно гледам по-широко на нещата. Иска ми се да си пиша за рутери, за фирмуери, за нещата, които са мое хоби. Но някак не мога да остана равнодушен от това, което ме заобикаля всеки ден. Само преди два дни, в Ню Йорк, премиера на България, Бойко Борисов каза, че България вече е едно по-спокойно и сигурно място за живеене. И докато се чудех дали това наистина е така, и дали трябва да му вярвам, днес попаднах на поредната новина в криминалната хроника. Само преди седмица пък рецидивист изнасили и закла жена в Пловдив. Да споменавам ли всички останали случаи на криминални престъпления? Едва ли има смисъл. Всички ние ежедневно сме затрупани от такава информация. А последните разкрития за жестоко отношение към умствено изостанали деца? Държава, която убива децата си. Извинявайте, но лично на мен ми идва в повече потресаващата информация, че много от тези деца са имали фатален изход поради недохранване. Ето тук можете да прочетете повече по случая. Аз лично не бих нарекъл тази държава сигурно и спокойно място за живеене. Поне не и на този етап. Вие какво мислите по този въпрос?

  Ето тук можете да прочетете цялата реч на Бойко Борисов в Ню Йорк и да си направите съответните изводи.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате в http://svejo.net с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
  Няма коментари
 • сеп.
  19

  Ядосан съм. Ама много съм ядосан. След около 3-годишно доста разумно шофиране без произшествия и глоби, полагане на старание за спазване на правилата на пътя, днес бях глобен. От някакви полицаи, удобно скрити в една отбивка, следваща завой на пътя. При ограничение 50 км/ч, радара показваше 73 км/ч. Сигурно мнозина от Вас ще кажат, че правилата трябва да се спазват и че глобата си е на място. Да, точно така ще кажа и аз. Не приемайте тази моя публикация или пък въпросната глоба като някакво оплакване. Правилата трябва да се спазват. Но как да си обясня въпросното ограничение на скоростта на съвсем нормален междуградски път? Става дума за пътя между Разлог и Банско. Според мен не е нормално точно на този път да има такова смешно ограничение. Ако допуснем, че там липсва знак, скоростта ми от 73 км/ч е дори ниска. Пътувал съм в доста държави в Западна Европа и никъде не съм видял такива смешни ограничения. Та там дори не е населено място.   Оставете онези приказки за колко време щяло да се стига до морето по бъдещата магистрала „Тракия“. Нито морето е България, нито България е морето. Ще си платя глобата, която в случая е 50 лв., но няма да се примиря с простащината на КАТ и пътните служби в България. Някак не ми пасва „европейското развитие“ и пътищата в България. Или става дума за европейското развитие на глобите? Кога тези измислени управляващи ще направят качествени пътища? Според мен няма да е през това хилядолетие. В интерес на истината цялата държава е опасана с подобни безумни ограничения и постоянно медиите ни заливат с информация за произшествия по пътищата. Ако управляващите бяха толкова загрижени за хората и тяхната безопасност, щяха да направят модерни европейски пътища. Може би обаче така е по-удобно. Ограниченията си стоят и са в полза единствено на патрулите на КАТ, за да събират глоби. А къде отиват тези глоби, просто не знам. И за да бъда чистосърдечен, не мога да не похваля професионалната подготовка на двамата полицаи от патрула. Съвсем по европейски се представиха, обясниха ми подробно нарушението и показанието на радара и ми след като ми написаха фиша, ми пожелаха вежливо приятен ден. Не им се сърдя. На тях това им е работата. Ползвам навигационна система в автомобила си и днес останах втрещен от показанията й относно средната скорост на движение. А тя в случая беше 58 км/ч за пътуването от Благоевград до Банско. Европейска България, която иска да развива туризма като основен отрасъл. Е как ще го развием, след като нямаме никаква инфраструктура? Освен едно основно ремонтиране на този път, друго не е правено в региона в последните 20 години. Дори няма и приоритет за изграждане на някакъв съвременен път в тази посока.  В продължение на 20 години слушам едни и същи обещания. Обещания за пътища, за магистрали, за тунел под „Шипка“, за какво ли още не. А те все не идват.  Ще го кажа направо. Омръзна ми да слушам лъжливи приказки. И накрая ще се обърна към министър Цветанов, който освен министър на МВР, е и вицепремиер в правителството на тази държава. Искам нормални пътища и нормални условия за придвижване. Много ли искам? А, и да не забравя. Ще Ви платя глобата през ePay.bg, защото 3.50 лв. комисионна в обслужващата Ви банка ми се струват прекалено много.

  А пък тук можете да видите какво се случи след като се разделихме с полицаите.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате в http://svejo.net с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
  5 коментара
 • сеп.
  6

  Честит празник на всички!

  И както покрай всички празници, така и сега, в България отново има скандал. И то не какъв да е, а международен. С участието на арабски инвеститори и шейхове. Не съм предполагал, че в този блог ще пиша за Формула 1. Но ето че това се случва днес. Както може би повечето от Вас знаят, от няколко дни в България тече скандал във връзка с изграждане на предполагаема писта за Формула 1. Или както се казва, на гол тумбак, чифте пищови. За тези, които не са запознати със случая ще кажа, че историята започва от вестник „Сега“. Можете да прочетете тук повече за тази афера. Какво обаче се случва след това и защо в заглавието на статията ми присъстват и милиционерите? Ще Ви обясня какво се случва в развитието на тази афера. Представител на фирмата „EABG“, която е набедена за инвеститор на въпросната писта, получава и-мейл, че трябва да преведе 94 341 433$, за да се „подобри атмосферата“. Коя атмосфера, не става ясно от съдържанието на писмото. След което Ануар Бадуан пристига в България по спешност и по този начин се задейства нашето МВР, за да разкрие подателя на въпросния и-мейл. Тук вече започвам да се смея. В продължение на цял ден служители от министерството работят неуморно и в края на краищата успяват да идентифицират подателя. Това са „български компютърни специалисти, които живеят в чужбина“. Прочетете тук повече за разкритията на самия министър Цветанов по случая. Той споделя обаче, че това не било рекет, а някаква закачка. Оставаше и да е рекет. Представяте ли си, пращате един и-мейл и чакате превод на над 94 милиона долара. Цветанов казва още, „В първите работни дни с помощта на партньорите ни в чужбина се надяваме да проведем разговори с тях“. Не мога да повярвам. Представяте ли си, където и да живеят тези хора, какъв смях ще предизвика желанието на милицията да бъдат призовани на разпит във връзка с такава смехотворна история? Според мен обаче нещата съвсем не са невинни в българския сектор на аферата и за такова нещо в чужбина министри подават оставки. Както обаче е прието у нас, подобни афери се приключват с „второ последно предупреждение“, патент на българския премиер. И накрая една препоръка от мен. Всичко Мара втасала, тръгнала и писта за Формула 1 да прави. По-скоро обърнете спешно внимание на останалите икономически приоритети, че както е тръгнало, няма да остане публика за Формула 1.

  Колаж: Вестник „Сега“

  Ако публикацията Ви е харесала, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  2 коментара

Категории

Архив

Последни коментари

 • Валери: Хе… гледаш „нормативни документи“ на сайта на МВР?!? Че те там са отдавна и безнадеждно...
 • nina: стана… много много много благодаря.. чудесна и полезна информация
 • joro711: Здравейте. Трябва да си направите нова APN връзка с настройките за Боб.
 • nina: здравейте, направих го – много бърз и лек, не забива… но се появи проблем, аз съм към боб и вече не...
 • joro711: Да опитаме тук – http://www.android-b g.eu/forum