• ян.
  25

  Отдавна не съм писал в блога. Преди няколко дни попаднах на интересен фирмуер за рутери и реших да споделя този факт. Става дума за Gargoyle – OpenWRT базиран фирмуер с много лек и бърз интерфейс. Ако решите да го изпробвате, внимателно разгледайте коя версия е подходяща за вашето устройство. Поддържат се значителен брой рутери. Прочетете също така как става флашването, за да се предпазите от неприятни изненади. Ето и сайтът на Gargoyle – www.gargoyle-router.com

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Няма коментари
 • юли
  22

  Рутерборд RB532

  Публикувано в: Mikrotik, Routerboards, Routers; Етикети: , ,

  Онзи ден попаднах на обява за разпродажба на рутербордове. Разгледах предложенията и погледа ми се спря на рутерборд RB532. Въпреки, че рутерборда е в списъка на спрени от производство устройства, реших да се свържа с продавача. Договорихме се да ми изпрати един рутерборд RB532, една mini-PCI безжична карта Wistron CM9, оригинална кутия за рутерборда и един пигтейл за извеждане на външна антена. И всичко това само за 55 лева. Безжичната карта е a/b/g, което означава, че работи в два честотни диапазона – 2.4 и 5 Ghz. Вчера получих пратката си и нямах търпение да видя за какво става дума. Всичко беше наред. Включих рутерборда и с помощта на Winbox влязох в менюто му. Изненадах се, че все още ползва старата версия на Mikrotik 2.9.31 и реших да сложа поне 3.30. След успешното обновяване на операционната система, обнових и биоса на рутерборда до последната версия 2.18. А след това обнових и лиценза на устройството, като това обновяване позволява надграждането на Mikrotik до версия 4. Естествено, не се сдържах да сложа последната налична версия 4.10. След това се заех да разгледам какво съм получил за парите си. Процесор на 266 Мхц, 32 Мб RAM, 128 Мб флаш-памет. 3 LAN, първия от които с възможност за захранване на рутерборда с POE. Освен това има слот за допълнителна карта Compact Flash, както и два слота за mini-PCI безжични карти.Както повечето рутербордове, и този разполага с RS232 конектор за връзка със сериен порт. Вероятно мнозина от Вас са наясно с възможностите на Mikrotik.Бихте могли да ползвате този рутерборд в най-различни конфигурации. Например за броени минути може да се превърне в АР, или пък в безжичен клиент. Можете да например да решите да бъде бридж. Бихте могли да си направите PPPoE сървър. Или пък PPTP сървър за достъп от работното място до домашната си мрежа. Мисля, че това устройство заслужава всеки лев, даден за него. Още повече, че в случая цената е без коментар. И без значение, че от известно време не се произвежда и за мнозина ще изглежда като някаква стара техника. Оказва се, че това въобще не е така. Тук можете да си изтеглите описание на RB532. Ето и какво представлява самото устройство.

  Можете да посетите тук българския форум за Микротик.

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате в http://svejo.net с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.7/10 (3 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
  2 коментара
 • юли
  10

  Излезе нова версия на Tomato. Можете да си я свалите от тук или от тук. Отдавна не беше излизала нова версия на фирмуера. Даже си мислех,че автора е изоставил проекта, но се оказа,че не е така. Tomato е малък и лек фирмуер за Linksys WRT54G/GL/GS,Buffalo WHR-G54S/WHR-HP-G54 и други Broadcom базирани рутери. Той разполага с лесен за употреба графичен интерфейс, инструменти, с които наблюдавате използването на рутера, по-усъвършенствани QoS и ограничения за достъп, възможности на безжични функции като WDS и безжичен клиент, поставя ограничения за максимално използвани връзки за P2P, позволява да пускате потребителски скриптове или Telnet и SSH сесии и много други възможности.

  Снимка: http://www.webuy4au.com

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  2 коментара
 • юли
  3

  Излезе нова версия на DD-WRT. За тези от Вас, които не знаят какво е това, ще кажа, че става дума за фирмуер за най-различни устройства. Прегледайте внимателно списъка и ако откриете Вашето устройство, можете да си изтеглите фирмуера и да го инсталирате. Внимавайте особено много за версията на устройството, тъй като съществува голяма вероятност да го повредите при флашване с погрешен фирмуер. Тук можете да разгледате поддържаните устройства. Имайте предвид и че това са бета-версии на фирмуера и ползването му е изцяло на Ваша отговорност. Всъщност дори и при стабилните версии на фирмуера, не бихте могли да имате никакви претенции от дефекти. Също така имайте предвид, че за някои от устройствата фирмуера е платен и струва 20 евро. Ако срещнете някакви затруднения, пишете и ще се опитам да Ви помогна.

  Ако публикацията Ви е харесала, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Няма коментари
 • юли
  1

  Сигурен съм, че до скоро тази марка хардуер Ви е била напълно непозната или сте я отминавали с пренебрежение. И може би сте имали някакво основание. Сега обаче всичко е различно. Напоследък TP-Link започнаха да предлагат доста широка гама рутери и други безжични устройства. Според мен продуктите им са с доста високо качество и много конкурентни цени, да не кажа направо евтини. Тук ще обърна внимание на още два рутера от TP-Link. Първият е TL-WR841ND, а втория е TL-WR941ND. Различават се външно по броя на антените. Първият е с две антени, втория с три. Отличават се с доста добро качество на изработка и добра окомплектовка. И двата рутера поддържат N-стандарт,който обещава скорости на безжичната връзка до 300 Мбит. От скоро и двата рутера имат поддръжка от DD-WRT, което увеличава функционалността им спрямо оригиналния фирмуер.За TL-WR841ND поддръжката от DD-WRT e достъпна за версия 3, а за TL-WR941ND е достъпна за версии 2 и 3. Важно е да знаете каква версия е рутера ви, ако решите да подмените фирмуера му. В противен случай рискувате да го повредите. А ако все пак търсите рутер от по-висок клас, тогава бихте могли да си купите TL-WR1043ND. Тук съм писал за този рутер и мисля, че си заслужава всеки лев, даден за него.

  Предлагам тук да направим една дискусия за тези рутери.

  Ако публикацията Ви е харесала, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
  2 коментара
 • юни
  10

  От доста време ползвам рутер RB450G с операционна система Mikrotik. Още в самото начало останах впечатлен от възможностите на това устройство. За тези от Вас, които не са запознати с тези възможности, ще се опитам да Ви покажа някои от тях. Например една от възможностите е ползването на скриптове за подобряване функционалността на рутера. Първият скрипт, на който ще се спра, е за автоматично създаване на редактируемо резервно копие на конфигурацията. Първото нещо, което трябва да направите, е да създадете самия скрипт. Ето тук можете да си изтеглите скрипта и да го поставите в System/Scripts в менюто на Mikrotik. След това трябва да зададете автоматичното му стартиране, което се прави в System/Sheduler. Определяте през какъв период да се стартира скрипта и с това всичко е готово. Следващият скрипт е за онези от Вас,които нямат постоянен IP адрес. Като начало трябва да си направите регистрация в DynDNS. След това създавате нов елемент в System/Script, като ползвате този скрипт. След това създавате нов елемент в System/Sheduler и настройвате през колко време да се стартира скрипта. Следващият скрипт е за създаване на пълно резервно копие и съответно изпращането му на посочен от Вас и-мейл. Ето тук можете да си изтеглите самия скрипт. След това отново създавате нов елемент в System/Sheduler и посочвате през какъв период от време желаете да получавате резервното копие в електронната си поща. Последният скрипт е за тези от Вас, които имат свързани допълнителни устройства към рутера. С помощта на скрипта ще можете да наблюдавате и получавате уведомявания на електронната си поща в случай на отпадане или възстановяване на някое от устройствата от мрежата. Тук можете да си изтеглите скрипта. След това в Tools/Netwatch създавате наблюдение на съответните устройства. В полетата Up и Down слагате скрипта. При отпадане или възстановяване на наблюдаваното устройство от мрежата, ще получите и-мейл на посочения от Вас адрес. Надявам се, че тези скриптове ще Ви бъдат полезни. Ако имате някакви въпроси, ще се радвам да ги публикувате в коментарите.

  Можете да посетите тук българския форум за Микротик.

  Ако публикацията Ви е харесала, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  Няма коментари
 • апр.
  7

  Отново за рутерите

  Публикувано в: Routers; Етикети: ,

  Скоро попаднах на една статия в един от любимите ми форуми. Със съгласието на Wisp, автора на статията, я слагам тук в моя блог. Надявам се, че ще Ви бъде полезна. И така, ето и самата статия.

  „Заради многото спорове и подобни въпроси, реших да напиша едно кратко ръководство за пускане на домашен рутер. Навсякъде под „рутер“ ще имам предвид „безжичен рутер“, защото това е масово използваното устройство. Нека модераторите заковат темата, ако я сметнат за полезна.

  Така, имаме вече два-три компютъра вкъщи, решили сме, че ни трябва рутер. Първо и най-важно! – обадете се на интернет-доставчика си и го попитайте позволява ли използването на рутери, има ли някакви ограничения и дали има препоръки за марка и модел. Много от рутерите на пазара са бъгави, забиват лесно или смущават работата на мрежата.“

  Цялата статия можете да прочетете тук или да изтеглите тук

  Ако публикацията Ви е харесала и искате и други хора да я прочетат, можете да гласувате с помощта на този бутон. Благодаря Ви.


  [JP-Facebook-Like]

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Няма коментари

Категории

Архив

Последни коментари

 • Валери: Хе… гледаш „нормативни документи“ на сайта на МВР?!? Че те там са отдавна и безнадеждно...
 • nina: стана… много много много благодаря.. чудесна и полезна информация
 • joro711: Здравейте. Трябва да си направите нова APN връзка с настройките за Боб.
 • nina: здравейте, направих го – много бърз и лек, не забива… но се появи проблем, аз съм към боб и вече не...
 • joro711: Да опитаме тук – http://www.android-b g.eu/forum